September 20, 2008

Cuti 2 Tahun Tanpa Penalti

Pelajar perubatan dan stress memang tidak dapat dipisahkan. Sudah menjadi lumrah, sekiranya ingin menceburi bidang ini hendaklah bersedia dari segi fizikal dan terutama sekali mental untuk bergelar seorang DOKTOR satu hari nanti.
Terlalu banyak perkara yang perlu dikuasai dalam masa yang singkat menyebabkan timbul la symptom2 stress, depression dan sebagainya, disebabkan itu ramai yang mengambil jalan mudah untuk terus keluar dari medical school.. Berikutn itu,pihak exco kebajikan PSP mengambil peluang untu berbincang dengan dekan PSP,prof aziz Baba..Hasil perbincagan tersebut,dekan minta untuk diwar-warkan bahawa, pihak akademik PPSP menawarkan cuti dengan kebenaran selama 2 tahun tanpa penalti, namun untuk mendapat kelulusan tersebut, perlu terlebih dahulu mendapat surat perakuan daripada Dr Psychiatric.
Apa yang dimaksudkan dengan cuti 2 tahun tanpa penalti ini?? Seperti yang kita tahu, kita semua boleh berada di pusat pengajian ini semaksimanya 7 tahun. Dengan adanya cuti 2 tahun tanpa penalti ini 2 tahun ini tidak akan dikira dalam tempoh 7 tahun tersebut...apabila kita kembali belajar setelah bercuti barulah dikira dalam tempoh 7 tahun tersebut...ok harap semua paham... :)
Keputusan untuk terus meninggalkan medical school bukanlah satu-satunya jalan yang ada..Mungkin masa 2 tahun boleh dimanfaatkan sebaik mungkin untuk tenangkan fikiran dan cuba menyesuaikan diri dengan keadaan serta berfikir secara rasional keputusan yang perlu diambil... tetapi sekiranya menukar kos adalah keputusan yang dapat mencerminkan masa depan yang lebih cerah bolehla memohon penukaran kos pada sekitar bulan 12...
Sekian, harap maklum..

1 Responses:

IBU TITING ARAB SAUDI said...

Saya ingin menyampaikan kepada seluruh TKI yang bekerja di negeri orang saya IBU TITING seorang TKW DI ARAB SAUDI pengen pulang ke indonesia tapi gak ada ongkos sempat saya putus asah apalagi dengan keadaan SUAMI saya sakit-sakitan dikampung dan gaji saya itupun buat beli obat-obatan sedangkan hutang banyak kebetulan saya buka-buka facebook mendapatkan nomor hp KI KUNCORO katanya bisa bantu orang melunasi hutang melalui jalan TOGEL dengan keadaan susah jadi saya coba hubungi AKI dan minta angka bocoran ANGKA THAILAND angka yang di berikan 3D ternyata betul-betul tembus 100% dan bagi saudarah-saudarahku di indonesia yang bekerja di luar negeri jadi TKI apabila punya masalah hutang sudah lama belum lunas jangan putus asah beliau bisa membantu meringankan bebang masalah anda silahkan hubungi KI KUNCORO di nomor 0823-1332-9888 silahkan buktikan sendiri aki tidak melayani SMS demi allah saya sudah membuktikan. untuk info lebih jelas KLIK: >>KLIK DI SINI KALAU ANDA MAU MENANG SAMA SEPERTI SAYA <<<